Home

Nieuws

'Kwetsbaarheid varkenshouderij neemt toe'

Parijs – De combinatie van internationalisering van de varkenshandel, de vergroting van bedrijven en de eenvormigheid van de erfelijke aanleg van varkens maakt de sector kwetsbaar voor ziekten. Dat schrijft Trevor Drew van het Britse veterinaire instituut VLA in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific and Technical Review van de internationale diergezondheidsorganisatie OIE.

Drew zegt dat de varkenshouderij er rekening mee moet houden dat door de genetische eenvormigheid de kans reëel is dat een nieuw virus toeslaan, met een grote uitbraak tot gevolg.

Volgens Drew is de diversiteit in het aantal virusziekten nog nooit zo groot geweest als nu. Ook al is klassieke varkenspest nog steeds een van de grootste problemen, er zijn andere nieuwe virussen die de houderij hebben verrast en verward. Sommige virussen zijn onder controle gebracht, maar andere leveren nog steeds economische problemen op. En lang niet van alle virussen is duidelijk via welke weg ze in de varkenshouderij zijn terecht gekomen.

”Maar in alle gevallen lijkt internationale handel een rol te spelen in de verspreiding en in sommige gevallen heeft de internationale handel ook bijgedragen aan de evolutie van de virussen”, aldus Drew.

Of registreer je om te kunnen reageren.