Home

Nieuws 249 x bekeken

Kweekvlees spaart energie en water

Amsterdam – Vlees dat in een laboratorium is gekweekt produceert 96 procent minder broeikasgassen dan conventioneel geproduceerd vlees.

Dit is een van de conclusies van de Universiteit van Oxford in Engeland en de Universiteit van Amsterdam. De resultaten van de gezamenljike studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Environmental Science & Technology.

Labvlees of kweekvlees ontstaat uit dierlijke stamcellen. Onder de juiste omstandigheden kan hieruit spierweefsel groeien. Op deze wijze kan hiermee vlees worden geproduceerd zonder dat daar dieren aan te pas komen.
Volgens de onderzoekers kost het 7 tot 45 procent minder energie om dezelfde hoeveelheid rundvlees, varkensvlees of schapenvlees te produceren in het laboratorium in vergelijking met de productie van conventioneel vlees. Voor pluimvleevlees kost het kweekvlees juist meer energie maar wel minder land en water.

”Kweekvlees kan mogelijk worden geproduceerd voor 45 procent minder energie, 96 procent minder uitstoot van broeikasgassen, 96 procent minder water en 96 procent minder landgebruik dan conventionele vleesproductie”, zegt projectleider Hanna Tuomisto van de Universiteit van Oxford
De berekeningen zijn gebaseerd op een proces dat Cyanobacteria hydrolysate gebruikt als nutriënt en energiebron om spiercellen op te kweken. Een proces dat is ontwikkeld door Dr Joost Teixeira de Mattos van de Universiteit van Amsterdam.

De onderzoekers benadrukken dat ze niet uit zijn om al het conventionele vlees te vervangen door het kweekvlees. ”Met het onderzoek naar kweekvlees willen we de mogelijkheden onderzoeken om de groeiende wereldbevolking te blijven voeden en de broeikasgassen terug te dringen” zegt Tuomisto.Of registreer je om te kunnen reageren.