Home

Nieuws

Koopmans: Nederland moet meer Ehec-steun vragen

Den Haag – CDA-kamerlid Ger Koopmans vindt dat Nederland meer steun moet vragen in Brussel voor de tuinders die getroffen zijn door de Ehec-crisis.

”Nederland lijkt wel weer het braafste jongetje van de klas. Ze claimen 27 miljoen euro, terwijl de schade door de sector wel op 80 tot 90 miljoen euro wordt geschat”, aldus Koopmans. Hij heeft de indruk dat Nederland de regels voor claims te strikt heeft gehandhaafd. Koopmans benadrukt dat een land als Polen, met een kleinere tuinbouwsector dan Nederland ruim 80 miljoen euro claimt.

Koopmans wijst het standpunt van Europcommissaris Dacian Ciolos, dat de markt zich al hersteld heeft, van de hand. ”De prijzen zijn nog lang niet op niveau”, aldus het Kamerlid. Hij vreest dat de huidige situatie veel tuinbouwbedrijven de kop zal kosten. ”Daarom is het ook belangrijk dat er met spoed moet worden gekeken naar de Nederlandse werkwijze bij de mededinging. Ook daar lijkt Nederland het braafste jongetje van klas”, aldus Koopmans.

Het Kamerlid wil via Kamervragen de regering bewegen zich meer in te zetten voor de tuinders.

Of registreer je om te kunnen reageren.