Home

Nieuws 198 x bekeken

'Koers van de euro vooralsnog weinig invloed op agribusiness'

Doetinchem - De koers van de euro zal na een scherpe daling de laatste dagen vermoedelijk snel de weg omhoog weer vinden. Dat stelt senior-econoom Teunis Brosens van ING Economisch Bureau. Een sterke euro betekent vooralsnog volgens de econoom geen rem op de groei van de economie of probleem voor de agribusiness.

De laatste dagen daalde de euro scherp in waarde door onrust over de Italiaanse staatsschuld en een pijnlijk afwaardering van de kredietwaardigheid van Ierland. Een euro is nu 1,40 dollar waard. De rente op schuldpapier van deze landen liep scherp op. De eurocrisis lijkt daarmee terug. Brosens denkt echter dat de kans op een hernieuwde eurocrisis beperkt is.

Brosens wijst op het tekort op de staatsbegroting in Italië dat met 4 procent lager ligt dan in Frankrijk (6 procent) en Griekenland (7,5 procent). Bovendien groeit de Italiaanse economie nog met circa 1 procent. De gevolgen van een Italiaans schuldenprobleem zijn volgens Brosens wel in potentie exponentieel hoger dan bij Griekenland.

Voor de agribusiness hebben de koersschommelingen volgens ING weinig gevolgen. De export is al langer gewend aan een hoge waarde van de euro en verreweg de meeste handel gebeurt met Duitsland. Dat Duitsland veel zaken doet met de VS noemt Brosens een risico. Het land verkoopt echter ook steeds meer producten aan China. De Chinese munt wint langzaam aan waarde tegenover de euro.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.