Home

Nieuws

Kleinere claim op noodfonds uit Spanje verwacht

Madrid – Spanje zal mogelijk een veel kleiner beroep doen op het Europese Ehec-noodfonds. Dat kan belangrijk zijn voor uitkering aan telers uit onder meer Nederland. Mede door de hoge verwachte Spaanse claim werd gerekend op overtekening van het fonds en lagere uitkering aan telers.

Bij de associatie van producenten en exporteurs, Coexphal, verwacht men dan ook dat de uiteindelijke berekeningen zeer veel lager uit zullen vallen, wellicht slechts op 10 tot 15 procent van het in eerste instantie opgevoerde bedrag.

Weliswaar is in Almería ongeveer 1.500 hectare tomaat geplant in april voor productie in de zomer, maar dat is lang niet allemaal uitgeruimd omdat dit voornamelijk bestemd is voor de consumptie in Spanje zelf. In de meeste gevallen zal het dus gaan om gewassen die al aan het eind van de teeltcyclus waren aangeland en waar maar een beperkt aantal kilo per meter is opgeofferd.

Spanje werkt met een tijdsdruk. Maandag moet bekend zijn wat de claim is. Veel bedrijven zijn nog niet bezocht, blijkt uit gegevens van verschillende Spaanse instellingen, waaronder de overheid van Andalusië. De interventie in dit teeltgebied is ongeveer de helft van het Nederlandse volume. De maximale opbrengst van dit noodfonds ligt bovendien boven de kostprijs van veel bedrijven.

Jan van der Blom

Of registreer je om te kunnen reageren.