Home

Nieuws 394 x bekeken

'Kilo’s big bepaalt melkproductie zeug'

Vught - De melkproductie van een zeug wordt vooral bepaald door het aantal kilogrammen big bij de zeug. Het toomgewicht blijkt een belangrijke factor te zijn in het fokken van zware en gezonde biggen.

Deze conclusies trekt onderzoeker Rob Bergsma van fokkerijorganisatie Topigs in een onderzoek waar hij op is gepromoveerd aan Wageningen Universiteit. Topigs wil de conclusies toepassen in het fokkerijprogramma.

Bergsma onderzocht de erfelijke achtergronden van de biggenproductie. “Het toomgewicht blijkt een belangrijke factor bij de gebalanceerde fokkerij op zwaardere en sterkere biggen. Het blijkt dat het aantal kilo big bij de zeug de bepalende factor is voor de melkgift. Meer kilo big in een toom zorgt dat de zeug meer melk geeft en het dier daardoor meer voer vreet of meer lichaamsreserves aanspreekt.”

Het is volgens Bergsma van belang in de fokkerij te streven naar sterke biggen. “Dan daalt de biggensterfte en doen de dieren het later als vleesvarken ook beter. Doordat de biggen sterker zijn levert dit een betere kwaliteit slachtvarkens op. Het dierenwelzijn verbetert en de varkenshouder heeft minder werk. Daarnaast zorgt de andere manier van fokken ook voor een efficiëntere benutting van het voer. De moederzeug zelf geeft door de andere fokwijze niet alleen meer melk maar leeft ook langer.”

Of registreer je om te kunnen reageren.