Home

Nieuws 440 x bekeken

Kassenbouw herstelt voorzichtig

Voorburg – De Nederlandse tuinbouw heeft in de eerste vier maanden van dit jaar bouwplannen met een vijf keer grotere investeringswaarde ingediend dan vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De voorgenomen investeringen vertegenwoordigen een waarde van 29 miljoen euro, terwijl dat in 2010 nog 6 miljoen euro was.

Het aantal bouwvergunningen voor kassen is in de eerste vier maanden van 2011 fors hoger dan in dezelfde periode van 2010. Tot en met april 2011 werden 26 bouwvergunningen verleend, met een totale oppervlakte van 642.000 vierkante meter. In 2010 werden in dezelfde periode veertien vergunningen verleend met een gezamenlijke oppervlakte van 128 vierkante meter.

Directeur Henk Verbakel van marktleider Havecon Kassenbouw verwacht zelf dit jaar zo’n 70 hectare te bouwen. ”Op jaarbasis lijkt ons een verdubbeling van het areaal nieuw glas wel haalbaar, maar veel meer zeker niet. In de praktijk wordt opvallend vaak wel een vergunning aangevraagd, maar gaat de bank niet akkoord.” Zelfs wanneer het areaal zou verviervoudigen, aldus Verbakel, loopt de sector nog 40 procent achter bij het niveau in 2007 en 2008.

Het jaar 2010 was een dramatisch jaar, toen maar 92 hectare is gebouwd volgens de koepelorganisatie van kassenbouwers, Avag. Deze vreest dat de komende maanden de Ehec-crisis zich ook bij toeleveranciers toenemend zal laten voelen. De organisatie houdt vast aan een toename van nieuw glas dit jaar van maximaal 70 tot 80 procent. Dat kassen duurder worden, helpt de afzet niet. Glas en staal stegen het eerste kwartaal tussen de 20 en 30 procent.

Nu wordt de helft van de kassen die Havecon bouwt in Nederland neergezet. ”Onze focus is noodgedwongen naar het buitenland gegaan. We bouwen met name in Duitsland, Zuid-Europa en de VS. Nederlandse kassentechnologie is gelukkig zeer gewild” Volgens Verbakel betreft het voor de langere termijn een ongezonde ontwikkeling. ”Het Nederlandse tuinbouwcomplex is zo sterk en innovatief juist door beperkingen als dure arbeid en hoge grondprijzen. De kassenbouw heeft Nederland nodig als basis.”

Of registreer je om te kunnen reageren.