Home

Nieuws 331 x bekeken 1 reactie

Kabinet veroordeelt actie Ongehoord

Den  Haag – Het kabinet vindt de actie waarbij de actiegroep Ongehoord stiekem filmopnames maakte in varkensstallen illegaal. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Henk Bleker aan de Tweede Kamer.

Het kabinet vindt het ontoelaatbaar wanneer op illegale en intimiderende wijze wordt gehandeld. Bleker adviseert veehouders waartegen illegale acties zijn gericht aangifte te doen bij de politie. Het Openbaar Ministerie zal bekijken welke stappen er ondernomen kunnen worden als er sprake is van vervolgbare strafbare feiten. Dit is niet altijd mogelijk, omdat vaak niet bekend is welke personen de bedrijven illegaal hebben betreden.

Bleker benadrukt dat acties om het dierenwelzijn te vergroten binnen de grenzen van de wet vanzelfsprekend zijn toegestaan. ”Een kleine minderheid kiest daarbij echter voor illegale middelen en deinst er niet voor terug om intimiderend te werk te gaan”, aldus Bleker. Hij meldt dat een aantal leden van de actiegroep Ongehoord volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) zijn aangesloten bij de extremistische organisatie Respect voor Dieren. De overheid is alert op illegale en intimiderende acties, schrijft de staatssecretaris.

Bleker vindt dat de actie van Actiegroep Ongehoord de dialoog tussen de burger en veehouders niet bevordert, terwijl de dialoog volgens hem wel de beste oplossing is. ”Niet alleen vanuit het perspectief van dierenwelzijn en diergezondheid maar ook omdat gezonde dieren een positieve invloed hebben op het rendement van het bedrijf, zal een boer goed voor zijn dieren zorgen. Ondanks goede zorg en dagelijkse controle kunnen dieren ziek worden of zelfs dood gaan. Dit is een consequentie van het houden van levende have”, aldus Bleker. De staatssecretaris benadrukt dat dierenwelzijn een van de speerpunten is van dit kabinet. ”Het speelt een belangrijke rol bij de verduurzaming van de Nederlandse veehouderij.”

Vanuit de varkenshouderij was veel commentaar op de actie van Ongehoord, onder andere omdat ze stallen hadden betreden zonder zich aan de hygiëneprotocollen te houden. Volgens het ministerie heeft dit echter niet geleid tot besmettingen. De staatssecretaris zegt dat dit soort bezoeken in het kader van hygiëne toch onwenselijk zijn.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ik denk dat het een verstandige reactie/besluit is van het kabinet en eigenlijk ook van de heer Bleker . Je moet de dialoog juist aan durven gaan. Met wat modder gooien naar elkaar heb je alleen maar verliezers en we zijn beiden besmeurd. De uitnodiging die ik heb gedaan op een ander lijntje richting actiegroep Ongehoord ( en Annechien ) die hopenlijk met een 4 tal personen komen en Annechien is nog steeds actief. Hopenlijk schuift ook de heer Bleker aan bij de dialoog. Zoals gezegd ieder is welkom via de voordeur, en na de rondgang door de stallen zal ik zorgen voor een hapje en een drankje zodat we hopenlijk alles openlijk en transprarant voor ieder kunnen bespreken. Bij de keuze uit het het hapje zal er ook een variant vleesloos zijn , want daar is op zich niets mis mee in mijn belevenis en ook dat moeten we respecteren van elkaar. Bij deze is dus ook uitgenodigd de heer Bleker.

Of registreer je om te kunnen reageren.