Home

Nieuws 238 x bekeken

KNMvD: te vroeg voor verbod op snavelkap

Utrecht – Dierenartsenorganisatie KNMvD vindt het nog te vroeg voor een verbod op het kappen van snavels van kippen. 

Dat zegt de organisatie in reactie op het besluit van staatssecretaris Henk Bleker van landbouw om het onverdoofd kappen van snavels van kippen tot 2021 toe te staan. ”Het achterwege laten van het kappen zou op dit moment het welzijn van pluimvee ernstig schaden”, aldus de dierenartsen. Ze doelen daarmee op de gevolgen van agressief pikgedrag onderling tussen kippen met volledige snavels.

De KNMvD hoopt wel dat het kappen van snavels zo snel mogelijk achterwege gelaten kan worden. ”Er is onderzoeksinspanning nodig om dit doel snel te kunnen realiseren. De snavelbehandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van de infraroodmethode is voorlopig een geschikte tussenoplossing, omdat dit is minder belastend is voor de kip”, aldus de dierenartsen.

Vanuit de politiek is kritisch gereageerd op het besluit van Bleker, met name vanuit de Partij voor de Dieren en PvdA.

Of registreer je om te kunnen reageren.