Home

Nieuws

Jurist ziet kans op claim Ehec tegen Duitse overheid

Soest – Duitse wetgeving biedt voldoende aanknopingspunten om een proces te beginnen tegen de Duitse overheid. Doel is schadevergoeding af te dwingen voor telers in de Ehec-crisis.

Dat is de voorlopige conclusie van onderzoek van advocatenkantoor Van der Goen uit Soest in opdracht van een komkommerteler. Het Duitse wetboek biedt mogelijk ruimere mogelijkheden voor vergoeding van naamschade dan de Nederlandse.

De opdrachtgever handelt mogelijk namens meerdere teeltbedrijven. Andere bedrijven hebben zich niet gemeld bij jurist Bob van der Goen van Van der Goen advocaten. ”Het is vaak zo dat pas in de loop van de zaak andere bedrijven zich bij de claim aansluiten.”

Van der Goen heeft contact gehad met juristen in Duitsland. ”We hebben ruggenspraak gehouden met Duitse collega’s en de wetgeving verschilt niet wezenlijk. In veel gevallen komt het niet tot een rechtzaak, maar wordt een schikking getroffen. De zaak moet dan goed onderbouwd worden. Daarvoor kunnen we een Duitse jurist inschakelen.”

Belangrijk zal zijn wat de gronden waren waarop de gemeente Hamburg Nederlandse komkommers in een negatief daglicht plaatste. Van der Goen: ”Die uitspraak heeft een lawine van paniek veroorzaakt. Dat is volgens mij een onrechtmatige daad.”

Of registreer je om te kunnen reageren.