Home

Nieuws 1 reactie

Jongeren willen boerderijbezoek verplichten op school

Den Haag – Scholen moeten meer aandacht hebben voor landbouw en natuur. Dat vinden jongeren tijdens een gesprek over de beleving van natuur en de voedselproductie met staatssecretaris Henk Bleker van landbouw.”De informatie moet niet uit boeken komen, maar de kinderen moeten zelf naar boerderijen toe of de natuur in om zelf te ervaren hoe het is”, vindt een van de deelneemsters uit Noord-Brabant.

Een aantal jongeren is in het kader van het jongerenpanel bij boerderijen op bezoek geweest en trof daar iets anders aan dan ze op basis van tv en internet in gedachten hadden. ”Ik was voor het eerst in een megastal. Ik zag de koeien en dan kijk je er toch anders naar. De koeien hebben het goed in de stal”, zegt Adila Akkabi uit Den Haag. Danny Hakvoort komt vrijwel nooit op het platteland. ”Maar tijdens het boodschappen doen stonden er op eens een paar koeien op de markt, die gemolken werden. Daar stond ik met mijn boodschappentassen naar te kijken. Het is goed dat boeren laten zien wat ze doen”, vindt hij.

De jongeren denken meer gevoel bij hun voedsel te krijgen als ze weten waar het vandaan komt. ”Kom maar met de koeien naar de stad, dan kan iedereen er meer gevoel bij krijgen”, oppert een van de jongeren.

Toekomstig melkveehouder Syt Bikker uit Groot-Ammers vindt het belangrijk dat boeren vertellen wat ze doen. ”We doen het goed en dat moeten we communiceren. Maar elke week naar de stad met de koeien? Dat is wel leuk, maar we moeten niet vergeten dat we het hebben over een economische activiteit. Er moet natuurlijk wel geld verdiend worden.”

Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw ziet geen directe rol voor de overheid in deze discussie. ”Het is aan de scholen om hier op in te spelen. Veel boeren zetten de schuurdeuren graag open. Iedereen die wil, kan zo een boerderij bezoeken”, aldus Bleker.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    ernestjanjacob52@yahoo.ca

    een zeer interessant artikel

Of registreer je om te kunnen reageren.