Home

Nieuws 205 x bekeken

Ixia ondergewaardeerd

Lisse – Ixia, behorende tot de familie der Iridaceae, is een prima gewas dat in de tuin goed kan presteren, maar vooral wordt ingezet als snijbloem.

Solitair doet het product goed op de vaas, maar het wordt vooral toegepast in het gemengde boeket. J.H. Oostdam showt deze week in de keuringszaal bij de CNB in Lisse de rode Ixia 'Jesse'. De vraag naar het product is niet al te wild. Sinds een week of vier voert Oostdam als enige kweker Ixia aan op de bloemenveilingen en hij mag in z’n handen knijpen als de prijs naar de tien cent per steel gaat, daar waar vorig jaar nog wel eens de 15 cent werd gehaald. Kennelijk wordt het product ondergewaardeerd hetgeen jammer is, want de bloei is aantrekkelijk en behoorlijk lang.

In de keuringszaal deze week ook onder andere een flinke collectie Agapanthus van diverse inzenders. Zoals grote exemplaren van Piet Zonneveld, ofwel Piet Panthus die de diep donkerblauwe A. ‘Windlebrook’ showt, alsook de lichtblauwe A. ‘New Castle’. Cees Breed doet een duit in het zakje met een prachtig exemplaar van Agapanthus ‘Ben Hope’, de forse A. Saville Blue’en de donkerblauwe A. ‘Liliput’.


Foto

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.