Home

Nieuws 509 x bekeken 2 reacties

Investeringssteun jonge boeren werkt

Den  Haag – De stimuleringsregeling voor jonge boeren is voor een ruime meerderheid van jonge boeren effectief. Dat concludeert bureau Bartels in een evaluatie van de investeringsregeling voor jonge agrariërs.

Van 2005 tot en met 2009 werden drieduizend jonge agrariërs financieel ondersteund door de regeling. ”Dit duidt er op dat de regeling aansluit bij de behoeften van de doelgroep”, aldus de onderzoekers. Verder is gebleken dat de investeringen die de jonge ondernemers aandragen voor de subsidie, van groot belang zijn voor de levensvatbaarheid en het concurrentievermogen van hun bedrijven.

80 procent van de deelnemers van de subsidieregeling zegt de marktpositie van het bedrijf te hebben verbeterd. Bij driekwart van de jonge boeren die subsidie kregen heeft de bijdrage geholpen bij een versnelde aanpak en uitvoering van investeringsprojecten van jonge agrariërs. Bij een derde van de ondernemers heeft de premie ervoor gezorgd dat banken over de streep werden getrokken om toch krediet te verstrekken. Veel boeren realiseerden ook verbeteringen op het gebied van arbeidsomstandigheden.

Voor 20 procent van de deelnemers van de subsidieregeling is de overheidsbijdrage meer een financiële meevaller dan een belangrijke bijdrage in de bedrijfsontwikkeling.

De investeringsregeling is in het leven geroepen omdat het voor jonge agrariërs door de schaalvergroting steeds lastiger wordt om het bedrijf over te nemen. Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw is positief over de regeling. ”Ik vind het belangrijk dat jonge landbouwers een goed toekomstperspectief hebben en houden in Nederland. Zij zijn de toekomst van onze landbouwsector.
Daarom wil ik serieuze investeringen die bijdragen aan de concurrentiepositie van de jonge landbouwers stimuleren”, schrijft Bleker. Hij wil de regeling voortzetten.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    toppie henk ga zo door, wie de jeugd heeft heeft de toekomst. Stimuleer de jonge innovatieve ondernemer !

  • no-profile-image

    Toch wel jammer dat de regeling nu pas in het 4de kwartaal open gaat!

Of registreer je om te kunnen reageren.