Home

Nieuws 183 x bekeken

Interventie blijft onder voorwaarden mogelijk

Zoetermeer – Interventie blijft in 2012 mogelijk voor afzetorganisaties. Dat zijn handel, teelt en afzetorganisaties met het Productschap Tuinbouw en ministerie overeengekomen in de nationale strategie voor GMO in 2012.

In de nieuwe nationale strategie voor dit Europese marktordeningssyteem GMO is opgenomen dat bij incidentele crises als Ehec interventie kan worden toegepast. Het PT bepaalt of een afzetcrisis voldoet aan die voorwaarden, zo laat het schap weten. In Nederland is het instrument dit jaar – door de Ehec-uitbraak – opnieuw ingezet en onmisbaar gebleken voor afzetorganisaties.

De telersverenigingen zullen in 2012 nog zeker geen na-ijl effect ondervinden van lagere GMO-subsidies door de omzetdaling door Ehec dit jaar. Voor de hoogte van de GMO-bijdrage geldt in 2012 als basis de omzet in 2010 en niet het rampjaar 2011. De subsidie werd eerder berekend over de omzet van het jaar voorafgaand aan het subsidiejaar. Nu wordt dat twee jaar. Onduidelijk is of daarmee in 2013 een correctie zal plaatsvinden om de effecten van de Ehec-crisis te compenseren. De teelt wil dit wel.

Volgens het PT wordt overstappen van telers tussen verenigingen iets aantrekkelijker gemaakt door de omzet mee te laten verhuizen voor de GMO-berekening. ”Daarmee komen we in lijn met andere landen in de EU”, zegt een woordvoerder. Andere voorwaarden om overstappen te vergemakkelijken zijn niet opgenomen. ”Dat bleek juridisch niet haalbaar.”

In de nationale strategie zijn geen voorwaarden opgenomen voor inspanningen op gebied van marketing. Leidend blijft een convenant dat afzetorganisaties onderling afsloten. ”We zullen dat monitoren”, laat het schap weten.

Of registreer je om te kunnen reageren.