Home

Nieuws 332 x bekeken

Humaan antibioticagebruik in Nederland stabiliseert

Nijmegen/Bilthoven – Het gebruik van antibiotica in de Nederlandse humane eerstelijnszorg is de afgelopen jaren stabiel gebleven. Dit blijkt uit het rapport Nethmap van de SWAB (Stichting Werkgroep Antibioticabeleid) en het RIVM.

Dit jaarlijkse rapport, Nethmap, geeft een overzicht van het gebruik van antimicrobiële middelen en resistentie in de meest voorkomende, voor de mens pathogene, micro-organismen in Nederland.
Opvallend is de toenemende vervanging van amoxicilline door de combinatie van amoxicilline met de beta-lactamase remmer clavulaanzuur. Ook is er een toenemend gebruik van macroliden, vooral azithromycine. Bij veelvuldig en langdurig gebruik van macrolide-antibiotica kunnen bacteriën er resistent voor worden.

De data in Nethmap zijn gebaseerd op sinds 1996 systematisch verzamelde gegevens over antimicrobiële middelen en de trends in resistentie daartegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.