Home

Nieuws 1 reactie

Houten staat hagelkanon op wielen wel toe

Houten – De gemeente Houten heeft beleid geformuleerd waaronder een anti-hagelkanon kan worden gebruikt door fruittelers.

Daarmee krijgt een teler in Tull en ’t Waal toestemming om een jaar lang de installatie te gebruiken. Dan volgt een evaluatie. De gemeente sluit bovendien niet uit dat in dat jaar landelijke regels komen.

Houten heeft daarvoor voorwaarden benoemd. Zo ziet het college van burgemeester en wethouders een hagelkanon op wielen niet als een gebouw, maar valt deze installatie in het activiteitenbesluit. Daardoor zijn geluidsnormen en verplichte afstanden tot omwonenden duidelijk.

”Op dit moment kan het kanon nog niet gebruikt worden. De teler plaatst er een demper op”, stelt een woordvoerder. Uit tests bleek bovendien dat het kanon 228 meter afstond van huizen in de omgeving. Die afstand moet nu worden verlengd, maar dat lijkt geen probleem.

Of de teler onder de voorwaarden nu het kanon volledig kan gebruiken is niet duidelijk. De nachtelijke geluidsnorm in het activiteitenbesluit ligt op 60 decibel. De gemeente weet dat meerdere telers een aanvraag voor zo’n kanon willen doen. Met buurgemeente Wijk bij Duurstede vindt geen afstemming plaats. Daar is het telers niet gelukt toestemming te krijgen voor een vergunning. Het beleid in Houten geldt ook voor de fruitkernen ’t Goy en Schalkwijk.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hagelkanon wordt alleen gebruikt bij hagel, dus dan zitten alle particulieren die in het buitengebied wonen toch binnen met de ramen en deuren dicht tegen de dreigende hagel/stormbuien. In dat geval kunnen er dus andere normen gelden; dus niet zeuren gemeente maar praktisch blijven denken.

Of registreer je om te kunnen reageren.