Home

Nieuws 205 x bekeken 1 reactie

Herziene lagere claims noodfonds vier EU-landen

Barendrecht – Vier EU-landen hebben op aandringen van de Europese Commissie een lagere Ehec-claim ingediend. Dat signaal heeft Hans van Es, directeur van koepel DPA ontvangen. Dat is belangrijk voor Nederlandse telers, de mate van overtekening bepaalt de korting op de uitkering voor Nederlandse telers.

DPA gaat er vanuit dat de regeling van 210 miljoen euro overtekend blijft. Het is nog altijd niet bekend hoe zwaar de regeling overtekend is. Ook is niet bekend hoe hoog de claims van verschillende landen zijn. Vrijdag worden mogelijk de claims en korting bekend. De vier EU-landen, waaronder Polen, Spanje en Griekenland, hebben hun claim deze week opnieuw beoordeeld en ingediend.

Nederland gaat niet in protest bij de Commissie tegen de voorwaarden voor gemiste productie. Nederland was verrast dat de vergoeding voor het niet-oogsten ook afliepen op 30 juni. Een protest heeft geen zin, denkt Van Es. ”Als dat wordt toegekend zal alleen maar veel meer product uit andere landen in de regeling opgenomen worden en wordt de korting op de uitkering alleen groter.

Bleker liet eerder weten dat Europese regels voor staatssteun een Nederlandse aanvullende steunmaatregel verbieden. Nederland voerde al versoepelingen in voor onder meer belastingafdracht. Gisteren werd bekend dat telers met een MEI-subsidie langer kunnen doen over afronding van hun project als deze door de Ehec-crisis wordt geremd.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Eigenlijk zo'n land helemaal niets meer geven, als het bij de eerste keer indienen niet eerlijk kan. Nederland is toch altijd de braaftste van de klas.

Of registreer je om te kunnen reageren.