Home

Nieuws

Grondprijzen in oosten Duitsland stijgen rap maar blijven relatief laag

Berlijn - De landbouwgrondprijzen in de oostelijke deelstaten van Duitsland zijn vorig jaar met 27 procent gestegen en in het 1e halfjaar van 2011 steeg het niveau verder. Dat constateert de Bodenverwertungs und –verwaltungs GmbH (BVVG), de instantie die de privatisering van de voormalige staatsgrondeigendommen van de ex-DDR regelt.

Volgens deze instantie belandde het prijsniveau in 2010 op gemiddeld 10.418 euro per hectare. In de eerste zes maanden van het lopende jaar klom het gemiddelde onverminderd verder naar 12.591 euro. Dat is desondanks nog wel een slordige 30 procent lager dan in de oude deelstaten in het westen van de Bondsrepubliek, aldus de BVVG, die sinds de start van de privatisering in 1992 krap 1,3 miljoen hectare van de hand heeft gedaan. Dat leverde 4,75 miljard euro op. De maatschappij heeft niettemin nog steeds 347.000 hectare landbouwgrond in portefeuille. Veruit de meeste kopers zijn ondernemers die ter plaatse al actief zijn in de landbouw. Van vermogensinvesteringszijde is de interesse praktisch nul, aldus de BVVG.

Of registreer je om te kunnen reageren.