Home

Nieuws 297 x bekeken 12 reacties

’Grondaankopen mede oorzaak voedselcrisis Hoorn van Afrika’

Berlijn – Grootschalige grondaankopen door buitenlandse bedrijven en overheden in de Hoorn van Afrika kan mede de oorzaak zijn van de voedselcrisis in de regio, die dagelijks honderden levens kost.

Dat zegt de beleidsmaker voor Afrika van het Duitse ministerie van buitenlandse zaken, Günter Nooke, in de Frankfurter Rundschau.

”In het geval van Ethiopië bestaat de verdenking dat de grootschalige grondaankopen van buitenlandse bedrijven en staten zoals China erg aantrekkelijk zijn voor een kleine Afrikaanse elite”, aldus Nooke. China probeert in de regio volgens Nooke een 'industriële' landbouw opzetten, gericht op de export van voeding naar China.

Nooke zegt dat niet alles dat de Chinezen in Afrika doen, slecht is. ”Chinese investeringen hebben misschien een voordeel: ze kunnen tonen hoe industriële landbouw in Afrika effectief kan worden gepleegd.” Het zou volgens Nooke echter beter zijn als landen proberen zelf landbouw op te zetten.

De Chinese invloed is de laatste 10 jaar enorm toegenomen. De handel tussen China en Afrika is gegroeid tot een waarde van 88,5 miljard euro (126,9 miljard dollar) in 2010. Volgens een schatting van het Chinese staatspersbureau Xinhua wonen en werken 750.000 Chinezen nu permanent in Afrika.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geen boer (nu even gratis)

  Laat de Chinezen maar een beetje uitkijken. Zal niet de eerste keer zijn dat buitenlandse investeerders eruit getrapt worden na een revolutie. http://nl.wikipedia.org/wiki/HVA_Ethiopia

 • no-profile-image

  geen boer (nu even gratis)

  off-topic: nu de site even zonder password toegankelijk is, zie ik dat van de vroegere levendige discussies niks meer over is. Maar enkele topics hebben een reactie, jammer. Betekent dat er dus weinig geïnteresseerde bezoekers zijn. Betaald surfen werkt volgens mij niet!

 • no-profile-image

  Han1

  Geen boer je zou wel eens gelijk kunnen hebben. Er is echter een oplossing voor het probleem. Zeg je abonnement op AGD op en neem een nieuw abonnement AGD electonic. Heb je en toegang tot dit form en je hebt 3 x in de week de krant op je scherm Werkt perfect en is goedkoper dan de papieren versie en bovendien spaart het het milieu.

 • no-profile-image

  Han1

  Nu even reactie op het bericht. Deze moderne landbouw, laten we zeggen plantage landbouw, zal de Afrikaanse bevolking niet bepaald aan meer eten helpen. China en ook het Midden Oosten hebben deze gronden verworven om hun eigen mensen van voedsel te voorzien. Binnen gemechaniseerde plantage landbouw passen maar weining werkers. De rest is dan ook overbodig voor de landeigenaren en heeft als bij komend probleem, dat ze niet meer zoals gebruikelijk met hun dieren kunnen trekken. Ten eerste zijn de beste gronden in gebruik bij de buitenlanders en de rest wordt van elkaar gescheiden door de plantages. Dit hebben de Afrikanen dan te danken aan het vrije verkeer van mensen en goederen. Ook de water voorziening voor de arme plattelands bevolking zal moeilijker worden, de nieuwe landeigenaren zullen hun irrigatie bronnen tot grote diepte boren om zo lang mogelijk zeker te zijn van water, de ondiepe bronnen van de bevolking zullen dan ook als eerste droog vallen.

 • no-profile-image

  geen boer (nu even gratis)

  de krant heb ik nooit gehad, wil ik ook niet. De website vond ik altijd heel informatief (nu nog zie ik) en de forumdiscussies leerzaam en leuk. Toen het naar betaald ging was er meen ik alleen de combi krant/website voor iets van EUR 30,- per maand. Ik zal eens kijken naar die AGD electronic, maar het punt blijft dat de forumdiscussies alleen leuk zijn wanneer er allerlei uiteenlopende lieden reageren. En dat zie ik eerlijk gezegd niet terugkomen zolang er betaald moet worden, ook al is het maar een beetje. Volgens mij is inmiddels algemeen bekend dat betaald surfen nooit van de grond komt, tenzij het hele specifieke commerciële info is, wat dit niet onder valt.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  jullie hebben gelijk, er zijn waarschijnlijk heel weinig abonnees
  en dus geen discussies meer
  \het is ook veel geld voor dat beetje info

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  jullie hebben gelijk, er zijn waarschijnlijk heel weinig abonnees
  en dus geen discussies meer
  \het is ook veel geld voor dat beetje info

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  jullie hebben gelijk, er zijn waarschijnlijk heel weinig abonnees
  en dus geen discussies meer
  \het is ook veel geld voor dat beetje info

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  en dat is vier

 • no-profile-image

  geen boer (nu even gratis)

  tsja, theoretisch kan men moderne georganiseerde landbouw aldaar best goed bedrijven. De ervaring leert echter dat in donker-afrika (dus niet het arabische noorden) hiertoe de discipline en politieke stabiliteit ontbreekt. Kijk naar Zimbabwe en nu ook naar Zuid-Afrika. Zo bezien zijn die plantages misschien nog niet zo gek, het verzorgt in ieder geval werkgelegenheid, net als de HVA destijds.

 • no-profile-image

  @Geen boer. De huidige plantage landbouw geeft weinig werk, de gronden zullen voor bulk producite worden inezet door het groot kapitaal uit China en Arabië. Deze landen hebben niets op met de lokale bevolking net als de lokale bestuurders, die hun zakken hebbn gevuld bij de grond handel. ik zie het geheel als en vorm van moderne Kolonialsatie. Er wonen in Oost Afrika reeds enkele miljoenen Chinezen genoeg om deze plantages te bemannen. Wij hebben eeuwen geleden de lokale leiders vergoed voor het gebruik van land en handel in hout en delfstoffen. Het verschil tussen toen en nu dat er veel mensen nodig waren voor de productie, dus er werd gezorgd dat ze in conditie waren (eten, medische zorg etc.) om te kunnen werken. Al die zaken zijn in het na koloniale tijdperk vervangen door Ontwikkelingshulp, het resultaat is bekend. Arme, hongerende mensen en schat rijke leiders.
  Wat de vrijhandel al niet heeft voort gebracht.

 • no-profile-image

  Dus ik moet weer storten op 555 om niet de Afrikanen, maar de Chinezen in leven te houden?
  Ook ik pleit er voor om de site weer gratis te maken!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.