Home

Nieuws

Groei import China fors lager

Peking - China heeft in juni fors minder geïmporteerd dan een maand eerder. De groei van de import was de laagste in 20 maanden tijd, zo bleek zondag uit de publicatie van de officiele cijfers.

De import nam in juni met 19,3 procent toe op jaarbasis. In mei was er nog sprake van een stijging van 28,4 procent. Zorgen over het tempo waarin de groei van 's werelds tweede economie aan het vertragen is, nemen weer toe. Analisten waren gemiddeld uitgegaan van een hogere groei.

De export nam met 17,9 procent toe op jaarbasis. Ook dit was een kleinere groei dan in mei, toen de export met 19,4 procent steeg. Analisten gingen uit van een toename van 18,7 procent. Een vertraging in de groei van de export was verwacht als antwoord op de vertraging van de Amerikaanse economie.

China haalde voor 139,7 miljard dollar goederen binnen, terwijl het voor een recordbedrag van 162 miljard dollar exporteerde. Het handelsoverschot kwam in juni uit op 22,3 miljard dollar tegen 13,1 miljard dollar in mei.

Het handelsoverschot in juni was het hoogste in zeven maanden. Kritiek is er op China van belangrijke handelspartners als de Verenigde Staten en Europa, die het Aziatische land beschuldigen exporteurs voordeel te geven door de munteenheid laag te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.