Home

Nieuws 267 x bekeken

GlobalGap onder vuur in rol Ehec

Leidschendam – De Nederlandse contactgroep GlobalGap heeft zware kritiek op het handelen van voedselveiligheidskeurmerk GlobalGap in de Ehec-uitbraak.

De organisatie trok de certificaten van alle kiemgroentebedrijven in toen de verdenking op dit product kwam te liggen en zette daarmee een hele sector op slot.

Partijen in de teelt zijn woedend. REO Veiling uit België zegt ontgoocheld te zijn over de rol van het wereldwijde voedselveiligheidskeurmerk. Op 10 juni trok GlobalGap bekend de certificaten in van alle kiemgroentebedrijven in haar database. Dat staat bijna gelijk aan stillegging, omdat de meeste supermarkten zo’n certificaat eisen.

Later trok GlobalGap deze maatregel in. Het was een voorzorgsmaatregel om een onderzoek te doen naar de situatie op deze bedrijven. ’Irrationeel’, zo betitelt de Nederlandse contactgroep GlobalGap deze maatregel nu in een brief.

Daarbij dringen Nederlandse partijen er op aan zo’n maatregel niet opnieuw in te zetten bij toekomstige voedselschandalen, stelt Marc Jansen, hoofd kwaliteit en consument van supermarktkoepel CBL. ”Als er iets mis is, moet je rücksichtlos durven zijn, maar dat kan niet uit voorzorg. Er is niet uit tracering gebleken dat de bedrijven direct betrokken waren. Bovendien is de maatregel te breed opgelegd.

Ook de bedrijven als Baan met cressen werden erdoor gedupeerd.” Volgens Jansen is het vertrouwen niet geschaad in het keurmerk. ”We zien het als incident dat niet meer mag plaatsvinden. Dat is ook wat in de werkwijze van GlobalGap moet worden meegenomen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.