Home

Nieuws 166 x bekeken

'Glastelers trekken tijdens seizoen stekker uit bedrijf'

Bleiswijk – Zeker vier glasgroentebedrijven hebben nu tijdens het seizoen het bedrijf stilgelegd. Het tekent de hoge nood op bedrijven na de Ehec-crisis, stelt Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht.

”Het is uiterst ongebruikelijk dat midden in een seizoen bedrijven stopgezet worden. De meeste bedrijfskosten zijn gemaakt. Dit soort stappen zie je aan het einde van het seizoen.”

Het dreigt een voorbode te worden van wat in september gaat gebeuren, vreest Van Ruiten. ”Veel bedrijven hebben al een tekort van 5 euro per vierkante meter. Dat kan oplopen tot 10 euro. Dat is voor veel bedrijven niet vol te houden.”

Banken en accountants houden rekening met zo’n zelfde lot voor enkele tientallen bedrijven. Om dat te voorkomen is snel een aanvullend pakket maatregelen nodig. Door overtekening van het steunfonds dreigen telers een lagere opbrengst te krijgen voor gestort product. Ook moeten telers die in de beginfase product verkochten, toegang krijgen.

De schade van de Ehec-crisis loopt op. Nu is de schade begroot op 135 miljoen euro. Daarmee loopt het schadebedrag minder snel op dan in de eerste weken.

Of registreer je om te kunnen reageren.