Home

Nieuws 221 x bekeken

Gladiool trotseert regen en wind

Lisse – De gladiool staat deze week in het middelpunt van de belangstelling op de gladiolenkeuringen bij Coöperatieve Nederlandse Bloembollencentrale (CNB) in Lisse.

Ondanks regen en wind wisten drie inzenders de vakgenoten te overrompelen met een mooi assortiment gladiolen.
Bij de prijsvraag die geldt voor alle gladiolen, dus ook voor niet geregistreerde cultivars, wist Prisma Gladiolus (foto) met de grootbloemige witte zaailing 04.444.03 maar liefst 9,42 punten te scoren. Ook de donkere paarsrode 05.678.01 trok de aandacht. Deze grootbloemige gladiool heeft een mooie opbouw van de aar.
De kleinbloemige crèmekleurige geruffelde gladiool Flevo Frost van Snoek scoorde 8,81 punten.M. Nijenhuis zond een groene gladiolenzaailing met nummer 01.353.03 in. Bij de kleinbloemige gladiolen scoorde Flevo Cool (U 479-6) van J. & P. Snoek & Zn. 8,33 punten. Dit cijfer is een gemiddelde van het proeftuincijfer uit 2007 en de beoordeling van de inzending van deze week. Aan deze prijsvraag mogen alleen gladiolen meedoen, die het Getuigschrift Proeftuin hebben gehaald. Deze blauwe gladiool met wit centrum en donkerpaarse keel is een plaatje. Met een bloemdoorsnede van zo’n 6 tot 8 cm een echte kleinbloemige korte gladiool.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.