Home

Nieuws

Geen prijsval glasgroente na aflopen opkoopregeling

Venlo/Hoogstraten - Op de dagmarkt voor trostomaten liep de prijs vrijdag op naar een niveau van 50 cent. Dat melden zowel handelaren als veiling Hoogstraten in België.Het is een prijs die op alle veilingen in België zichtbaar was, stelt een woordvoerder.

Sinds vandaag is de Europese opkoopregeling beëindigd, waardoor geen minimumprijs meer geldt. Toch leidde dat vrijdag niet tot prijsdalingen op de vrije markt. Ook voor komkommers werd vrijdag op de vrije markt prijzen betaald van rond de 25 cent.

Ten opzichte van begin deze week is de tomatenprijs 15 cent gestegen, wat deels het gevolg is van een goede vraag van Lidl Duitsland, maar ook vanuit het Oostblok. In België wordt nog steeds alleen Flandrie-kwaliteit geveild. Klasse 2 wordt gestort, waardoor het aanbod op de dagmarkt niet groot is.

Ook in Nederland is het volume tomaat op de vrije markt niet groot. “Door voorverkoop en interventie stonden er niet veel pallets.” De echte test komt volgende week, stelt een handelaar. “Dan is het volume op een normaal peil. Dan komt de waarheid boven water.”

Ook in de voorverkoop op Hoogstraten is er wat onzekerheid over volgende week. Voor levering aanstaande maandag werd voor tomaten 46 cent betaald, iets minder dan de daghandel vrijdag. In de voorverkoop in Nederland lagen weekcontracten voor trostomaten voor volgende week op 30 tot 35 cent per kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.