Home

Nieuws 200 x bekeken

Gedempte Ehec-schade biologische telers

Waddinxveen – De afzet van biologische glasgroente is goeddeels genormaliseerd na de Ehec-uitbraak. Dat melden afzetorganisaties los van elkaar.

Eosta schat dat in de eerste weken van de Ehec-onrust de vraaguitval uit Duitsland leidde tot een 40 procent lagere omzet bij tomaten en komkommer, maar het lukte om andere markten extra te beleveren en bij bestaande klanten meer af te zetten. ”Daar zijn we de supermarkten wel dankbaar voor. Ze hebben extra acties ingezet”, zegt commercieel directeur van Eosta Gert Kögeler. Voor tomaat en paprika is de Duitse markt hersteld, bij komkommer is dat nog niet helemaal het geval, stelt hij.

In de nasleep bleek het nodig een partij biologische komkommers te storten via de opkoopregeling. De gelieerde telersvereniging Nautilus is GMO-erkend en zo heeft de biologische teelt ook een vangnet gehad met de regeling. Kögeler: ”Het was voor de betroffen telers geen ruime vergoeding, omdat de regeling op gangbare telers was afgestemd.” Door de vraaguitval uit Duitsland werden programma’s niet ingevuld en dus ook niet uitbetaald.

Biocenter Zann heeft ook meer product via andere kanalen afgezet in de crisis. Dat ging gepaard met extra prijsdruk. Toch bereikte de dagprijs voor komkommer niet de absolute bodem als bij gangbaar, stelt Zann. Ook Zann accepteerde daarmee een onbekende omzetdaling. Zann signaleert dat de huidige prijs voor biologische komkommers normaal is voor de zomermaanden. Zann houdt verrichtingen van afzetorganisaties op de gangbare markt in het oog. Prijsopdrijvende maatregelen kunnen ook doorwerken op de biologische markt, denkt het bedrijf. ”Er is een verband tussen beide prijssystemen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.