Home

Nieuws

Fruitteler wil hagelschade verhalen op gemeente

Sint-Maartensdijk - Fruitteler Andre Alkema uit Sint-Maartensdijk wil hagelschade op zijn Zeeuwse fruitbedrijf verhalen op de gemeente Tholen.

Vrijdagochtend vroeg verhagelde zijn oogst. Hij heeft onder druk van de VVD-wethouder Hommel in de gemeente afgezien van gebruik van het kanon, zegt hij. “Dit is de genadeklap voor mijn Jonagoldappels. Circa 200.000 kilo kan de appelmoes in.”

Alkema voelde zich in een onderhoud met de wethouder afgelopen woensdag zwaar onder druk gezet het hagelkanon na zeven uur ‘s avonds niet meer te gebruiken. Dat onderhoud kwam er nadat hij vorige week dinsdagavond wel twee keer het kanon inschakelde en de spanningen hoog opliepen bij bezwaar makende omwonenden. Wethouder Hommel heeft ‘s avonds tussenbeide moeten komen om de omwonenden te weerhouden de fruitteler op te zoeken. Alkema is een dwangsom in het vooruitzicht gesteld van 20.000 euro.

De gemeente zegt niet anders te kunnen. De regel om het kanon alleen overdag te gebruiken is een uitvloeisel van het activiteitenbesluit. De rechter oordeelde eerder dat de gemeente op basis van dat besluit moet handelen. “Wij handhaven in deze alleen maar. “

Alkema vindt het onbegrijpelijk dat hij aan striktere regels gehouden wordt dan telers in andere Zeeuwse gemeentes. De gemeente wees juist een verzoek af om onder maatwerkregelgeving toch meer ruimte te geven voor gebruik ‘s avonds.

Of registreer je om te kunnen reageren.