Home

Nieuws 260 x bekeken

Fransen praten over gevolgen hogere voerkosten voor vleesprijs

Parijs – De Franse detailhandelsorganisatie FCD heeft het groene licht gegeven voor nieuwe onderhandelingen over de winkelprijzen van vlees met het oog op de toegenomen voer- en andere kosten voor de veehouders.

De FCD komt daarmee tegemoet aan eisen vanuit de veehouderij en druk van minister van landbouw Bruno le Maire.
Organisaties van veehouders, vleesbedrijven en de detailhandel hebben begin mei vrijwillig afgesproken dat de – gewoonlijk jaarlijkse – afspraken over de vleesprijzen open gebroken kunnen worden als de productiekosten voor de veehouders in een bepaalde mate stijgen of juist dalen.

De FCD verzette zich tot nu toe echter tegen nieuwe onderhandelingen omdat het ministerie van landbouw volgens haar de index die ten grondslag ligt aan dit systeem nog niet had vastgesteld. Vooral onder druk van Le Maire zijn de winkeliers nu toch overstag gegaan en wordt er opnieuw gesproken over de vleesprijzen. Daarbij gaat het om zowel rund- als varkensvlees als kip en kalkoen. Volgens de FCD vinden de gesprekken ‘van geval tot geval’ plaats waarbij voor elk product steeds wordt gekeken naar het specifieke kostenplaatje.

Of registreer je om te kunnen reageren.