Home

Nieuws 1 reactie

Faunafonds: 20 procent claims schadevergoeding ganzen niet correct

Dordrecht – Ongeveer 20 procent van de claims voor schadevergoeding voor ganzenschade voldoet niet aan de voorwaarden. Dat meldt het Faunafonds.

Om in aanmerking te komen voor schadevergoeding moeten boeren zelf maatregelen hebben genomen om de schade te voorkomen. Daarnaast moeten ze een jager inschakelen die van de provincie ontheffing krijgt om de ganzen te schieten. ”Om in aanmerking te komen voor de schadevergoeding, moeten jagers minimaal twee tot drie keer in de week actie hebben ondernomen tegen de ganzenschade. Dat hoeft niet alleen schieten zijn, ze mogen de ganzen ook verjagen door schoten in de lucht”, zegt een woordvoerder van het Faunafonds.

De inzet van de jagers moeten in een rapportage worden bijgevoegd bij de schadeclaim bij Faunafonds. ”In deze rapportages wordt vaak alleen melding gemaakt van de ganzen die doodgeschoten zijn, maar niet van de andere inzet. Hierdoor voldoet de aanvraag niet aan de eisen om voor schadevergoeding in aanmerking te komen”, aldus Faunafonds.

Het Faunafonds vraagt boeren op om de inzet van de jagers alsnog te melden bij het Faunafonds, waardoor de schade alsnog vergoed kan worden. Dit zou kunnen leiden tot valse meldingen van jagers, omdat de inzet niet met terugwerkende kracht is te controleren. ”Dat zou kunnen. Voor volgend jaar willen we overgaan op een systeem waarbij de provincies en de faunabeheerseenheden de inzet gaan controleren”, aldus het Faunafonds.

De problematiek rondom de schadeclaims is dit jaar voor het eerst, ondanks dat de regelgeving al sinds 2004 van kracht is. ”We lopen er steeds vaker tegenaan dat de aanvragen niet correct zijn”, aldus het Faunafonds. De organisatie geeft aan dat ze in het verleden mogelijk te coulant zijn geweest met het verstrekken van vergoeding voor onvolledige schademeldingen.

In 2010 kreeg het Faunafonds ongeveer 3.500 ganzenschademeldingen binnen. Er werd hiervoor 4,5 miljoen euro schadevergoeding uitgekeerd.

Joop de Koeijer zegt namens LTO Nederland dat er inderdaad meer afwijzingen zijn dan in het verleden. ”We gaan analyseren hoe dat komt. Mogelijk komt het omdat jagers de rapportage voor de Faunabeheereenheid, die gericht is op aantal afgeschoten dieren, ook naar het Faunafonds sturen. Deze rapportage voldoet echter niet altijd voor schadevergoeding”, aldus De Koeijer. Vooral in Noord- en Zuid-Holland en in Overijssel zijn afwijzingen. ”De boeren krijgen een herkansing en als het dan opnieuw wordt afgewezen, adviseer ik om bezwaar te maken. Dan blijft de mogelijkheid om alsnog vergoeding te krijgen open.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    J.Ederveen

    Ook een herkansingsbrief gehad, wat moet ik verder nog melden als er op 30 ha. W Tarwe 150 overzomerende gr.ganzen zijn geschoten. 3x per week met als gevolg veel protest van de omgeving. Tussendoor verjaagd enz,
    Het is gewoon proberen de agrariër in gebreke te stellen om van de claim af te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.