Home

Nieuws

FAO verhoogt begroting tot 693 miljoen

Rome - De wereldvoedselorganisatie FAO heeft het budget voor 2012 en 2013 verhoogd tot 1.0005,6 mljoen dollar (693 miljoen euro). Dat is een verhoging van de begroting van 1,4 procent ten opzichte van de afgelopen twee jaar.

De volgende directeur-generaal, de Braziliaan José Graziano da Silva - opvolger van Jacques Diouff - gaat ervan uit dat naast de begroting nog ongeveer 964 miljoen euro aan vrijwillige bijdragen van de lidstaten zal komen. De aftredende secretaris-generaal ziet de vrijwillige bijdragen als uiting van vertrouwen in de organisatie.

De naam van de vertrekkende secretaris-generaal zal voortleven in een prijs die wordt ingesteld op initiatief van de Afrikaanse FAO-conferentie. Elke twee jaar komt 25000 dollar beschikbaar voor een organisatie of persoon die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de voedselzekerheid in de wereld.
De FAO-leden hebben in verschillende bewoordingen de loftrompet gestoken over Diouf. Ook paus Benedictus prees het werk van Diouf.

De Nederlandse permanent vertegenwoordiger bij de FAO, Agnes van Ardenne, was deze week in NRC Handelsblad minder vleieind over Diouf, die na achttien jaar vertrekt: "Hij gedroeg zich als een Afrikaanse koning die bestuurde op basis van verdeel en heers." Van Ardenne wordt voorzitter van het Productschap Tuinbouw. Haar plek bij de FAO is sinds deze week ingenomen door partijgenoot en oud-landbouwminister Gerda Verburg.

Of registreer je om te kunnen reageren.