Home

Nieuws 5195 x bekeken

FAO: structurele oplossingen nodig voor Hoorn van Afrika

Rome – Irrigatie, grootschalige infrastructuurprojecten en educatie moeten een catastrofe in de Hoorn van Afrika in de toekomst voorkomen. Dat heeft directeur-generaal Jacques Diouf van de wereldvoedselorganisatie FAO gezegd tijdens een topbijeenkomst met vertegenwoordigers van de G20 in Rome. Hier werd nog niet direct tot een Marshall-plan zoals de Franse regering had geopperd besloten.

Diouf wees op het jaar 2000, toen een vergelijkbare crisis landen in de regio trof. De wereld kwam in de praktijk niet veel verder dan acute noodhulp. Ook de rijke wereld heeft er nu volgens Diouf baat bij tot structurele oplossingen te komen en de landbouw in Somalië, Ethiopië en Kenia op te helpen bouwen. Nu is deze zwak. In Somalië is slechts tussen de 1,5 en 2 procent van het land in cultuur gebracht.

De regio bleef economisch zwak, aldus Diouf, wat leidde tot intern geweld, radicalisering van islamitische organisaties, een stroom vluchtelingen naar rijke landen en piraterij. Nu lijden door droogte volgens de VN circa 11 miljoen mensen honger en sterven dagelijks volgens de FAO honderden de hongerdood. Langdurige droogte is in de regio een terugkerend fenomeen.

Diouf wijst erop dat slechts 1 procent van het gecultiveerde land in Zuid-Somalië geïrrigeerd was in 2000, en dat sindsdien weinig tot niks is gedaan om de situatie te verbeteren. De regering in Mogadishu heeft de facto controle over een aantal wijken in Mogadishu. De rest van het land staat onder controle van bijvoorbeeld de Al-Shabaab beweging.

Deze laat bepaalde volgens hen anti-islamitische hulporganisaties niet toe en ontkent dat er sprake is van grootschalige hongersnood. Het zou om een complot gaan van de regering in Mogadishu, dat met behulp van Westerse spionnen de controle terug wil krijgen. Deze en andere milities doodden in de laatste drie jaar veertien medewerkers van het wereldvoedselprogramma van de VN, de WFP.

De WFP maakt in Somalië en Zuid-Ethiopië, waar etnische Somaliërs wonen, gebruik van lichtbewapende beveiligers. Het betreft voor een goed deel ex-militairen van de Filipijnse strijdkrachten. De organisatie zet veemarkten op en probeert irrigatie te bevorderen, maar kan vanwege de veiligheidssituatie nauwelijks het werk monitoren.

Volgens hulporganisatie Save the Children is het aantal ondervoede kinderen in hun opvangkampen in de regio Puntland in een week tijd verdubbeld tot meer dan zesduizend. De organisatie stelt dat als de topbijeenkomst in Rome niet de nodige circa een miljard dollar (695 miljoen euro) oplevert, een miljoen kinderen om kan komen in Somalië alleen.

De WFP benadrukt dat zelfs als kinderen niet omkomen hun hersenen door een gebrek aan voedingsstoffen niet-optimaal kunnen ontwikkelen.Feiten Somalië en Nederland


Inwonertal


Somalië: 9,8 miljoen inwoners


Nederland: 16.4 miljoen inwoners


Bruto Binnenlands Product per persoon


Somalië: 420 euro


Nederland: 24.700 euro


Kindersterfte


Somalië: 110 per 1.000 geboorten


Nederland: 4 per 1.000 geboorten


Alfabetisering


Somalië: 38 procent


Nederland: 99 procent

Of registreer je om te kunnen reageren.