Home

Nieuws

'Extra schade Ehec door claimgedrag EU-landen'

Bleiswijk -De huidige prijsdruk bij glasgroente had voorkomen kunnen worden als het Ehec-noodfonds was verlengd. Volgens LTO stonden twijfelachtige hoge claims van EU-landen een verlenging echter in de weg. Nederland dreigt door de hoge claims van landen ook nog eens een extra korting op te lopen.

De groentenprijzen zijn door het wegvallen van het noodfonds onder de interventieprijs gezakt. Het noodfonds legde een bodem in de markt, maar die is nu verdwenen, zegt voorzitter Nico van Ruiten. Europees Commissaris Ciolos besloot niet tot verlenging van het noodfonds door een verwachte hoge claim van Europese landen. Hij besloot in plaats daarvan tot onderzoek naar de uitvoering door EU-landen.

Nederland claimt voorlopig circa 20 miljoen euro uit dat fonds van 210 miljoen euro. Van Ruiten:  ”Vanuit de Nederlandse situatie is het niet te begrijpen dat andere landen een veelvoud indienen. Dat is niet in verhouding met productie. Het is jammer dat het zo gaat.”

Als volgende week besloten wordt om door de hoge claims een korting op te leggen aan alle landen, wil LTO bij de nationale overheid aankloppen. Daar is nu nog niet over gesproken.

Allereerst wil de sector dat Bleker ook prijssuppletie onder de regeling brengt. Dat moet telers compenseren die in de eerste weken voor lage prijzen product verkochten en niet voor interventie aanklopten. Ook voor deze schadepost zal de sector aankloppen bij de nationale overheid als het noodfonds deze telers niet compenseert.

Of registreer je om te kunnen reageren.