Home

Nieuws

Export Rusland nog beperkt

Den Haag – De groentenexport naar Rusland kan niet op het oude niveau terugkeren door capaciteitstekort bij VWA-inspecteurs en formele eisen.De handel is wel positief over de eerste handelsdag zonder opkoopregeling met stabiele prijzen.

De handelskoepel liet minister Bleker al in maart weten dat te weinig VWA-inspecteurs voorhanden zijn. Dat was nog voor de extra eisen na de Ehec-affaire. De VWA nam taken over van het KwaliteitsControlebureau KCB dat het vertrouwen verloren had van de Russen. ”Vijf VWA-inspecteurs is te weinig. Voorheen waren 40 KCB-inspecteurs actief”, stelt de koepel.

Exporteur Levarht uit Aalsmeer liet maandag de eerste vracht inspecteren. Volgens het bedrijf zijn er nog te veel belemmeringen. Alle partijen moeten in het laboratorium onderzocht worden. Zo’n test kost 142 euro. ”Als je tien producten in een mixlading hebt, is dat een grote belemmering”, zegt Sofie Pijpers, commercieel medewerkers Oostblok bij Levarht. Voorlopig is export van paprika onmogelijk. Daardoor vallen klanten af.

Maandag betoonde de groentenhandel zich wel voorzichtig positief over de eerste test voor de groentenafzet. Zonder opkoopregeling bleven de prijzen redelijk stabiel, melden diverse handelaren. Trostomaten brachten tussen de 45 en 50 cent op. Komkommers lagen in België op 20 cent, een paar cent boven het peil in Nederland. Een handelaar meldt een positieve grondtoon in de markt, vooral bij paprika. Een andere handelaar wil niet te vroeg juichen. ”Een aantal dingen komen zo samen. De vakantie begint en er komt weer extra areaal in productie.” In België werd gevreesd voor prijsdruk in tomaten door een einde aan Nederlandse interventie. Dat bleef uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.