Home

Nieuws

Europese Commissie betaalt aanvragen Ehec-compensatie volledig uit

Brussel – De Europese Commissie heeft het budget voor de steun aan tuinders in verband met de Ehec-crisis vergroot van 210 naar 227 miljoen euro. Hiermee worden alle aanvragen van lidstaten voor steun aan de tuinders volledig uitgekeerd.

Nederland krijgt daardoor de aangevraagde steun van 27,2 miljoen euro uitgekeerd. Spanje krijgt met 71 miljoen euro de meeste steun, gevolgd door Polen met 46,4 miljoen euro en Italië met 34,6 miljoen euro. De Nederlandse buurlanden Duitsland en België vroegen respectievelijk 16 miljoen en 3,6 miljoen euro steun.

Alle schades als gevolg van het doordraaien van gewassen, groen oogsten of niet oogsten van gewassen worden vergoed. ”We hebben nu een helder beeld van de totale aanvragen van compensatie. Door het budget te verhogen kunnen we de Europese tuinders naar behoren steunen in deze economisch moeilijke tijden voor de sector”, aldus Eurocommissaris Dacian Ciolos. Hij benadrukt dat het gaat om steun voor de schade die de tuinders tussen 26 mei en 30 juni hebben geleden.

Tuinders zullen via de steun maximaal 50 tot 70 procent van de waarde van de producten uitgekeerd krijgen.

De Europese Commissie zou aanvankelijk vorige week uitsluitsel geven over de uitkering van steun aan tuinders. Dit werd een week uitgesteld omdat er vragen waren over de aangevraagde steun van vier lidstaten. De aanvraag van Polen lijkt in deze week te zijn gehalveerd van 81 naar 46 miljoen euro.

Het ministerie van landbouw is tevreden over de bijdrage. “We hebben gepleit voor een volledige uitkering van de aangevraagde compensatie en dat is gelukt”, aldus een woordvoerder van het ministerie. Het ministerie heeft het volledige schadebedrag dat is aangedragen door het Productschap Tuinbouw gedeclareerd, zegt ELI in reactie op kritiek op het relatief lage bedrag dat Nederland declareerde ten opzichte van andere lidstaten. Een tweede aanvraag voor steun zit er niet in. Tijdens de landbouwraad is duidelijk aangegeven dat er geen tweede openstelling van de regeling komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.