Home

Nieuws

Europese Commissie behandelt zaak druksterilisatie van mest

Den Haag – Als de wijziging van de uitvoeringsverordening wordt geaccepteerd mag Duitsland niet meer eisen dat Nederland varkensmest met druksterilisatie behandelt.

Dit heeft Henk Bleker vandaag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Sinds november vorig jaar eist de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen dat varkensmest uit Nederland via druksterilisatie behandeld wordt, voordat het geëxporteerd mag worden. Dit is echter in strijd handelt me de Europese richtlijn voor de handel in dierlijke bijproducten.

Bleker geeft in zijn brief aan dat hiervoor een wijziging van de uitvoeringsverordening bij de Europese Raad en het Europees Parlement ligt. De Commissie heeft aangegeven dat Duitsland Nederland niet meer mag verplichten om de mest te behandelen met druksterilisatie als deze wijziging wordt doorgevoerd. Naar verwachting wordt de wijziging in september door de Commisie behandeld.

Volgens Bleker zijn de contacten van Nederland met de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen de laatste tijd geïntensiveerd. De gesprekken spitsen zich op dit moment toe op gegevensuitwisseling over grensoverschrijdende mesttransporten en de bestrijding van fraude met deze transporten. Bleker geeft aan dat beide deelstaten prijs stellen op een intensievere samenwerking met Nederland op dit vlak.

Of registreer je om te kunnen reageren.