Home

Nieuws 155 x bekeken

Euro herstelt weer na verkoop Italiaanse staatsobligaties

Rome – De euro is donderdag in waarde gestegen tot 1,42 dollar, waar een euro een week eerder zo’n 2 dollarcent meer opleverde. De beweging is volgens analisten vooral het gevolg van de succesvolle verkoop van staatsobligaties door Italië. Het Zuid-Europese land haalde met de verkoop 3 miljard binnen.

De ogen blijven nog wel even gericht op Italië, waar de regering probeert een driejarenplan met bezuinigingen en de verkoop van staatsbedrijven door het parlement te krijgen. Het plan, met een bezuinigingswaarde van 40 miljard euro, moet het Italiaanse overheidsbudget voor 2014 sluitend krijgen.

Overigens betaalde Italië wel een hoge prijs voor de leningen. Voor 1,72 miljard euro aan staatsobligaties met een looptijd van 15 jaar betaalt Italië een voor het land recordrente van 5,9 procent. Voor 1,25 miljard euro aan staatsobligaties met een looptijd van 5 jaar betaalt Italië 4,93 procent rente.

Italië is nog verre van de gevarenzone totdat de bezuinigingsplannen werkelijkheid worden. Het land moet de komende jaren nog voor honderden miljarden euro’s aan leningen zien te herfinancieren. De hoge rentes kunnen worden gezien als een waarschuwingsschot van investeerders.

Of registreer je om te kunnen reageren.