Home

Nieuws 387 x bekeken

Eucomis sortiment wordt vernieuwd

Lisse – Het aantal soorten en cultivars van Eucomis, ook wel Ananasbloem of Kuiflelie genoemd vanwege de kuif bovenop de bloemtros, is uitgebreid en zeer gevarieerd.

Desalniettemin komen er regelmatig nieuwe cultivars op de markt waarvan wordt verwacht dat ook deze kans van slagen hebben. In de huiskamer doen ze het voortreffelijk en is de bloeitijd lang.

Ook in de tuin kan Eucomis zeer aantrekkelijk zijn. Met dan wel de vermelding dat het product niet echt winterhard is. J. en P. Snoek toont deze week in de keuringszaal bij de CNB in Lisse twee zaailingen. Waaronder de korte, paarse Eucomis nummer 01-G-17 (foto).

Een mooie bloemtros en stevig blad. Groter is de E. nummer 04-A-13. Cees Breed showt deze week eveneens Eucomis en doet dat met oorspronkelijke soorten. Zoals de geweldig grote plant van Eucomis pole-avansii die vrij zeldzaam is. Verder de meerkleurige Eucomis bicolor die in 1878 vanuit Zuid Afrika in Europa werd geïntroduceerd en de spierwitte bloementros van Eucomis autumnalis.

In de inzending van Breed deze week ook geweldig grote planten van Agapanthus ’Buckingham Palace’, de witte Allium carinatum en de prachtig witte bloemen van Gladiolus callianthus. Overigens een totaal andere uitstraling dan de gladiolen die we kennen, met op de aar enkele, grote stervormige bloemen. N.P. Geerlings showt in de keuringszaal de roodbruine Helenium ’Hot Lava’ waarvan een ferme goedbloeiende bos wordt getoond en van W. Th. Langelaan zijn er enkele lelies te bezichtigen, waaronder Lilium ’Buckingham’ met enorme witte bloemen die een gele zweem hebben, alsmede de spierwitte L. ’Santander’.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.