Home

Nieuws 255 x bekeken

Ehec kan reden zijn tot uitstel MEI-investering

Assen – Glastuinders die subsidie krijgen vanuit de regeling Marktintroductie energie-innovaties (MEI) mogen bij onvoorziene redenen als de Ehec-crisis in totaal vierjaar doen over voltooing van hun project.

Aanvragers die hun project wilden uitstellen, konden bij uitzondering al één jaar verlenging krijgen van de investeringstermijn van twee jaar. Nu is daar een tweede jaar bijgekomen.

Verlengen kan alleen wanneer het energiesysteem door onvoorziene omstandigheden niet binnen twee jaar is geïnstalleerd, waarbij de glastuinder geen invloed heeft gehad op deze omstandigheden. Bijvoorbeeld door vergunningsproblemen, maar ook de Ehec-nasleep. ”Misschien kan een ondernemer door omzetdaling van zijn reguliere bedrijfsvoering geen fincanciering meer krijgen voor het MEI project. Dan kan hij uitstel krijgen als hij dat met bijvoorbeeld cijfers of een verklaring van de bank kan aantonen. Wel belangrijk is dat de financiering alsnog in het derde jaar rond is”, verklaart een woordvoerder.

Onvoorziene vertraging in vergunningverlening of het faillissement van een uitvoerder kunnen daarvoor een aanleiding zijn. Ook moet de financiering binnen drie jaar geregeld zijn en moet het contract tussen de glastuinder en de uitvoerder van het project definitief vastliggen.

In de glastuinbouw is aan relatief veel aardwarmteprojecten een MEI-subsidie toegekend, maar nog niet opgenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.