Home

Nieuws 186 x bekeken

EU wil Europees product anders gaan promoten

Brussel – Eurocommissaris Dacian Ciolos wil het Europese agrarische product op een andere manier gaan promoten.

”Om de gezondheid van de consument in Europa te beschermen, hebben Europese boeren en tuinders te maken met strenge regels op het gebied van voedselveiligheid, milieu en dierenwelzijn. De regels zijn strenger in vergelijking met producenten elders in de wereld”, zegt Ciolos. ”De Europese agrarische industrie heeft een ambitieuze en effectieve promotiestrategie nodig, waarin deze meerwaarde van de Europese land- en tuinbouw wordt benadrukt”, aldus de Eurocommissaris bij de presentatie van zijn notitie. Hij benadrukt dat het ook van belang is voor de werkgelegenheid en groei van de sector dat de Europese agri- en foodsector haar positie kan verbeteren op zowel bestaande als nieuwe markten.

De commissaris wil de Europese producten zowel binnen Europa als buiten Europa gaan promoten, door met name de hoge kwaliteit van het Europese product te benadrukken. Ook kan Europa volgens Ciolos een belangrijke rol spelen bij het herstellen van het consumentenvertrouwen na een crisis. Eerder speelde de Commissie een rol door informatie te verstrekken na de BSE-crisis en uitbraken van andere dierziekten.

De Euro vindt de promotie van het Europese product op de wereldmarkt vooral een taak van exporteurs en lidstaten. Europa speelt hierbij volgens Ciolos wel een faciliterende en ondersteunde rol. Dat kan door promotie beter op elkaar af te stemmen en het openen van nieuwe afzetmarkten.
Om het product via management beter in de markt te zetten denkt Ciolos aan projecten als schoolfruit en schoolmelk.

Ciolos wil met consumenten, producenten en andere belanghebbenden in gesprek over zijn voorstel, om uiteindelijk tot een nieuwe promotiecampagne te komen voor het Europese product. Voor promotie van het Europese product is tot en met 2013 jaarlijks 55 miljoen euro beschikbaar. De Europese steun staat los van eventuele nationale promotiecampagnes van producten.

Of registreer je om te kunnen reageren.