Home

Nieuws 284 x bekeken

EU wekt wrevel in uitvoering Ehec-beleid

Zoetermeer – De Europese Unie is in botsing gekomen met Egypte over het importverbod voor zaden, kiemen en verse bonen uit dat land. Dat besluit nam de commissie in juli toen de herkomst van de Ehec-besmetting werd vermoed in Egypte.

Egypte weigert nu controlebezoeken van EU-autoriteiten zolang geen onderbouwing is gegeven door de Europese Commissie. In een mededeling van het crisisteam Ehec wordt dit een hardnekkige politieke onenigheid genoemd.

Door de opstelling van beide landen kan het opheffen van zo’n importverbod langer duren dan oktober. Nederlandse handelsbedrijven hebben in een brief aan de Europese Commissie verzocht het importverbod van verse bonen te herzien, omdat deze producten geen verband houden met fenegriekzaden en kiemen.

Ook de kiemgroentesector is verbolgen over de opstelling van de Europese Commissie. De voedselautoriteit Efsa houdt vast aan het negatieve advies over consumptie van verse kiemgroenten. De kiemgroentesector heeft daardoor een groeiend afzetprobleem. Nederland heeft juist het negatieve advies opgeheven, met uitzondering van fenegriekzaden.

Of registreer je om te kunnen reageren.