Home

Nieuws 183 x bekeken

EU vergemakkelijkt invoer van appels uit derde landen

Zoetermeer – De Europese Commissie schaft per 1 september het systeem van invoerlicenties voor appels af. Daarmee hoeven importeurs niet langer van te voren licenties aan te vragen voor import van appels uit landen van buiten de Europese Unie.

Het Productschap Tuinbouw verliest hiermee overigens wel een administratieve taak. In Zoetermeer werden aanvragen voor licenties behandeld voor Nederland. Nederlandse bedrijven zijn de grootste importeurs van de EU.

Volgens een fruitimporteur betekent dit een vergemakkelijking van de importprocedures voor bedrijven. ”Nu vertraagt zo’n licentie toch het proces”, zegt een importeur. De Zwitserse organisatie voor telers Swisscofel reageert ook positief. Voor Zwitserse telers wordt het makkelijker de EU te bereiken met hun product.

De Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) heeft over het licentiesysteem geen oordeel. ”In het algemeen zijn we voor vrije handel van onze producten. Zo wordt het spel gespeeld”, zegt NFO-voorzitter Johan van Haarlem.

Het licentiesysteem was ingesteld om de invoer te controleren, niet zozeer te reguleren.

Of registreer je om te kunnen reageren.