Home

Nieuws 252 x bekeken

EU schrapt extra importbelasting kali uit Rusland

Brussel – De EU schrapt de importbelasting op kali uit Rusland en Wit-Rusland. Het betreft een extra belasting die in het verleden is opgelegd vanwege dumping. De stap maakt naar verwachting meststoffen in de EU goedkoper.

De importbelasting werd twintig jaar geleden ingevoerd en liep op tot maximaal 27,5 procent. Het besluit is een klap voor Europese producenten van kali.

De grootste aanbieders van kali in de EU zijn het Duitse K+S en het Israëlische ICL, dat in de EU kali wint in Spanje en Engeland en ook een kantoor heeft in Amsterdam. Beide bedrijven voerden in Brussel campagne voor het verlengen van de importbelasting tot en met 2016. De European Potash Producers (EPAP) denkt dat het effect op de Europese kalimarkt vrij beperkt zal zijn.

Prijzen zijn nu wereldwijd volgens de EPAP zeer hoog en K+S boekte de laatste kwartalen recordwinsten. De organisatie benadrukt dat alleen specifieke protectionistische importbelastingen zijn geschrapt, en enkele standaard importtarieven zijn gehandhaafd waardoor niet direct een stortvloed aan kali is te verwachten.

Het betreft in feite een extra belasting die is ingesteld omdat uit Rusland en Wit-Rusland kali in de EU gedumpt werd. Dumping betekent dat product onder de kostprijs in eigen land in het buitenland wordt verkocht. Met name de Britse boerenlobbyorganisatie NFU beargumenteert al jaren dat hiervan allang geen sprake meer is.

In Rusland en Wit-Rusland zullen vooral de grote bedrijven Silvinit en Uralkali van het vervallen van de strafmaatregel kunnen profiteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.