Home

Nieuws 184 x bekeken

'EU moet structurele oplossing bieden voor transgene producten'

Brussel – De Europese internationale organisaties Fefac, Fediol en Coceral hebben een oproep gedaan aan de Europese Commissie om met structurele oplossingen te komen voor de problemen met genetisch gemodificeerde gewassen verontreinigde grondstoffen.

Fefac, Fediol en Coceral zijn de organisaties van de veevoerindustrie, de olie en eiwitproducerende sectoren en de graanverwerkende industrie.

De drie organisaties wijzen erop dat belangrijke exportlanden niet langer bereid zijn te wachten op volledige goedkeuring van transgene gewassen door de Europese Unie voor de afgifte van teeltmachtigingen voor hun grondgebied. De kans dat daardoor wederom handelsblokkades ontstaan in het teeltseizoen 2011/2012 is vrij groot, aldus de drie organisaties.

De Europese Commissie keurde onlangs een technische oplossing goed die het mogelijk maakt dat partijen grondstof voor diervoeders maximaal 0,1 procent transgeen materiaal bevatten die nog niet zijn goedgekeurd door de Europese Unie. Op deze maatregel was door de industrie al lang aangedrongen. Het kwam steeds vaker voor dat partijen grondstof werden geblokkeerd, met alle kosten van dien, wegens zeer lichte verontreiniging met transgeen materiaal.

De drie belangenorganisaties wijzen er op dat het aantal transgene gewassen dat wereldwijd wordt geteeld binnen enkele jaren zal stijgen van 30 naar meer dan 130 in 2014.

Of registreer je om te kunnen reageren.