Home

Nieuws

EU: Extra eisen mestexport Duitsland mogen niet

Den Haag / Brussel – Duitsland mag volgens Europese regelgeving geen druksterilisatie eisen voor mest uit Nederland. Dat heeft de Europese Commissie geantwoord op vragen van Nederland en Duitsland.

De Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen eisen dat Nederlandse varkensmest via druksterilisatie is behandeld voordat het wordt geëxporteerd. Hierdoor is de export van varkensmest naar deze deelstaten fors verminderd, omdat slechts enkele exporteurs over een dergelijke mestbewerkingsinstallatie beschikken.

Over de extra eisen van de Duitse deelstaten was veel onrust. De extra eisen zouden niet in lijn zijn met de onderliggende Europese verordening voor dierlijke bijproducten. Op dit moment is er bovendien een wijziging voor de uitvoeringsverordening in behandeling bij de Europese Raad en het Europees Parlement. Nederland en Duitsland hebben daarom gezamenlijk aan de commissie gevraagd of er nog een juridische basis is voor de eisen van druksterilisatie.

Wanneer de nieuwe uitvoeringsverordening wordt aangenomen, is er volgens de Commissie geen juridische grond meer voor de extra eisen van Duitsland, schrijft staatssecretaris Henk Bleker in een brief aan de Tweede Kamer.

Nederland en de aangenzende Duitse Deelstaten zijn in intensief overleg over mestexport. ”De gesprekken spitsen zich op dit moment toe op gegevensuitwisseling over grensoverschrijdende mesttransporten en de bestrijding van fraude met deze transporten”, aldus Bleker. De VWA heeft in samenwerking met brancheorganisatie Cumela al eerdere een nieuwe controlesysteem ontwikkeld voor mestexport, waardoor de transporten beter te traceren zijn.

In 2009 werd ruim 600.000 ton varkensmest naar Duitsland geëxporteerd. In 2010 is dit, mede door aangescherpte regels, gehalveerd. Duitsland eiste eerder dat de mest gehygiëniseerd was op een temperatuur van 70 graden. Verschillende mestexporteurs hadden hiervoor geïnvesteerd in een hygiënisatie-installatie. Deze installaties werden vorig jaar op slag waardeloos, toen Noordrijn-Westfalen per direct druksterilisatie eiste.

Of registreer je om te kunnen reageren.