Home

Nieuws

EFSA constateert veel antibioticaresistentie bij bacteriën

Brussel – Bacteriën die van dier naar mens kunnen overspringen zoals Campylobacter, Salmonella en E.coli vertonen veel resistentie tegen een aantal antibiotica.

Dit concludeert de Europese Voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) en het Europese centrum voor ziektebestrijding (ECDC). Deze twee partijen hebben voor het eerst een rapport gepubliceerd over resistentievorming bij bacteriën die van dier naar mens kunnen overgaan.

Het rapport – gebaseerd op data uit 2009 – vermeldt dat resistentie tegen ciprofloxacine is gevonden in 46 procent van de Campylobacter jejuni, gevonden in kippen, 78 procent van de Campylobacter coli in kippen en 50 procent van de Campylobacter coli in varkens.

Voor Salmonella werd hoge resistentie gevonden tegen ampicilline, tetracycline en sulphonamide in varkens en varkensvlees (47-60 procent), runderen (37-40 percent) en pluimveevlees (27-33 procent). Een matige resistentie werd gevonden voor ciprofloxacine in kippen en kippenvlees (rond de 20 procent).

Ook in onschuldige bacteriën werd resistentie aangetoond. Goedaardige E.coli bacteriën in varkens en kippen bleken resistent tegen tetracycline, ampicilline en sulphonamide.
Campylobacter van mensen bleek resisent tegen ciprofloxacine (47 procent), ampicilline (43 procent) en nalidixic acid (40 procent). Bij Salmonella werd matige resistentie gevonden tegen ampicilline, tetracycline en sulphonamide.

Of registreer je om te kunnen reageren.