Home

Nieuws 311 x bekeken 1 reactie

Duurzame bodemkwaliteit van belang bij grondruil

Driebergen – Grondruil tussen melkveehouders en akkerbouwers heeft voor beide partijen voordelen. Het effect op de bodemkwaliteit moet wel in de gaten worden gehouden.

Dit zegt Nick van Eekeren van het Louis Bolk Instituut die samenwerkt met een aantal melkveehouders van Cono in het onlangs opgerichte Prakijknetwerk Gezonde Grondruil.

Door grondruil of grondverhuur kunnen akkerbouwers en bollentelers het areaal van hoog renderende, intensieve gewassen, zoals pootaardappelen en bollen, hiermee handhaven of uitbreiden omdat zij over meer ’schone grond’ beschikking krijgen.

”Maar er zijn ook nadelen” volgens van Eekeren. Een kostenpost die grondruil moeilijk is te berekenen, is het nadelige effect van een gewas op de bodemkwaliteit van het perceel. Wanneer blijvend grasland wordt geruild of verhuurd voor bijvoorbeeld bollen is het verlies op kleigrond al snel 0,5 procent organische stof. En organische stof is belangrijk voor het stikstofleverend vermogen (NLV) van de bodem aan de plant” zegt van Eekeren.

In grasland bouwt zich organische stof, dus geeft ouder grasland een hoger NLV. Elke kilogram stikstof die uit de bodem komt hoeft niet bemest te worden. Dit is juist belangrijk met de strengere bemestingsnormen. Van Eekeren: ”Binnen het praktijknetwerk willen we de effecten van grondruil op bodemkwaliteit in beeld brengen en met maatregelen komen die de eventuele schade zoveel mogelijk beperken”.

De kennis die binnen het praktijknetwerk wordt opgedaan zal graslandbeheerders meer handvatten geven om efficiënter met het land. Daarnaast kan beter worden ingeschat wat de consequenties voor bodemkwaliteit en saldo zijn bij grondruil.

Eén reactie

  • no-profile-image

    En met iedere kilo N die je uit de bodem haalt, daalt de bodemvruchtbaarheid. Erg simplistisch weer allemaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.