Home

Nieuws

Duitsland claimt 20,5 miljoen bij Ehec-fonds EU

Bonn – Duitsland zal voor in totaal 20,5 miljoen euro schade claimen uit het noodfonds. Dat zegt de Duitse koepel voor telers BVEO  desgevraagd. Vandaag wordt bekend of het noodfonds van de EU overtekend is en uitkeringen lager uitvallen.

De Duitse schadeclaim is vandaag officieel bekend gemaakt door de overheid. Nederland zal een aanspraak maken van rond de 27 miljoen euro, maakte staatssecretaris Henk Bleker recent bekend aan de Tweede Kamer.

De Europese boerenorganisatie Coga Cogeca heeft een enquête onder Europese leden gedaan en kreeg van Spanje het claimbedrag van 88 miljoen euro te horen. Dat is geen officiële mededeling van de Spaanse overheid, maar is de opgave van de Spaanse teelt. Vrijdag bleek dat Coexphal verwacht dat de claim lager zal liggen, doordat veel geruimde gewassen nog maar kort in productie waren.

Hoe hoog de Belgische claim zal worden, is ook niet bekend. De Belgische veilingen haalden in de eerste twee weken 7 miljoen euro uit de markt. Een schatting van de een ingewijden is dat België voor 5 miljoen euro aanspraak maakt op het fonds. Dat is afgeleid van de Nederlandse claim. Lava, de organisatie voor Belgische veilingen, kan dat niet bevestigen. ”Het is wel lager dan de Nederlandse claim. Dat lijkt met duidelijk.”

Bronnen gaan uit van hoge claims van Spanje, Griekenland en Polen. Het zijn landen waar de maximale vergoeding mogelijk boven kostprijs ligt. Nederland dringt bij de landbouwraad vandaag aan op ruimere vergoeding.

Of registreer je om te kunnen reageren.