Home

Nieuws 303 x bekeken 1 reactie

Duitsers kopen minder tomaten

Zoetermeer – Het aantal Duitse huishoudens dat tomaten koopt is door regenachtig en relatief koud weer in week 28 en 29 teruggevallen. Het aantal huishoudens dat trostomaten kocht, lag in week 29 15 procent onder het meerjarige gemiddelde. Dat meldt het Productschap Tuinbouw (PT) in het marktbeeld tomaat.

Het aantal Duitse huishoudens dat tomaat koopt, daalde door de Ehec-crisis fors. In week 22 kocht 8 procent van de Duitse huishoudens trostomaten tegen 15 procent in voorgaande jaren. Het vertrouwen van de consument steeg vervolgens naar oude niveaus in week 26 en 27.

De dip is volgens het PT vermoedelijk aan het weer gerelateerd. Veel tomaat wordt in salades verwerkt en hoe warmer het weer, des te meer salades worden geconsumeerd. Er waren in week 29 en 30 17 supermarktacties met tomaat. Vorig jaar telde het PT 10 acties.

De export van tomaten is volgens het PT in de eerste 26 weken van 2011 9 procent achtergebleven bij vorig jaar. Toch lag de export hoger dan in 2009. Nederland exporteerde in volume 21 procent minder tomaat naar Duitsland. Vóór de Ehec-uitbraak liep de export naar Duitsland 6 procent achter op 2010.

Prijzen zijn al maandenlang erg laag. In de handel worden prijzen tussen de 15 en 25 cent per kg genoemd.

Eén reactie

 • no-profile-image

  tomatenteler

  verleden week bij Edeka geweest in keulen.
  Trostomaten 2,59 per kg??????
  in week programma willen zij niet meer betalen als 30 cent per kg.

  waar zit de marge

Of registreer je om te kunnen reageren.