Home

Nieuws 197 x bekeken

Duitse boeren investeren minder

Berlijn – De investeringsbereidheid van de Duitse boeren neemt iets af. Dat melden de organisatie voor mechanisatieindustrie VDMA Landtechnik en de Duitse boerenbond DBV.

De organisaties trekken die conclusie uit de resultaten van hun nieuwe conjunctuuronderzoek. Ten opzichte van een jaar geleden zijn 3 procent minder boeren van plan de komende zes maanden geld te steken in het bedrijf. Halverwege vorig jaar had 37 procent dergelijke plannen, nu nog 34 procent. Het investeringsvolume in de plannen daalde met 0,9 miljard naar 6,3 miljard euro.

Positief punt voor de mechanisatiebranche is dat de bereidheid om te investeren in machines op peil blijft, evenals de investeringen in gebouwen. De klappen vallen bij de plannen voor voorzieningen voor de productie van vernieuwbare energie ofwel biovergistingsinstallaties en zonnepanelen.

De conjunctuurstemmingsindex daalde in het tweede kwartaal ten opzichte van het eerste kwartaal met 2,7 punten naar 33,4. Vooral in de intensieve veehouderij is de stemming aan de gedrukte kant. Melkveehouderij en akkerbouw zien het duidelijk beter zitten, hoewel de getemperde oogstverwachtingen enig roet in het eten gooien. De conjunctuurindex bereikte de hoogste stand in het laatste kwartaal van 2007 op 39,4 punten.

Of registreer je om te kunnen reageren.