Home

Nieuws 191 x bekeken

Drie verdachten in zaak moorden Amazone

Sao Paulo – De Braziliaanse politie heeft een landeigenaar, diens broer en een derde persoon de moord op twee natuurbeschermers ten laste gelegd. De verdachten zijn nog niet aangehouden.

De politie heeft justitie gevraagd een arrestatiebevel tegen de drie uit te vaardigen, aldus de Braziliaanse nieuwssite G1 donderdag. José Claudio Silva en zijn vrouw María do Espírito Santo Silva werden op 24 mei vermoord in de deelstaat Pará in de Amazone. Ze waren daarvoor al meerdere keren bedreigd omdat ze protesteerden tegen illegale houtkap.

”Er is geen twijfel over wie opdracht tot de moorden heeft gegeven en wie ze heeft gepleegd”, stelde de politiechef van Pará in een verklaring. Volgens de politie heeft landeigenaar Rodrigues Moreira opdracht tot de moorden gegeven. Zijn broer Silva Rocha en diens vriend Lopes Teixeira zouden de kogels hebben afgevuurd op de slachtoffers. Bij het onderzoek naar de moorden heeft de politie ruim 60 getuigen gehoord.

Na de moord op Silva en zijn echtgenote zijn er in de Amazone in Brazilië nog vier activisten vermoord. Alle vier hadden ze zich verzet tegen de illegale houtkap door onder meer grootgrondbezitters. Na de moorden stuurde president Dilma Rousseff een troepenmacht van onder anderen militairen en politiemensen naar het Amazonegebied om het geweld de kop in te drukken.

De Pastorale Landcommissie van de Katholieke Kerk (CPT) heeft een lijst met namen van circa 125 personen die doodsbedreigingen hebben ontvangen. In de meeste gevallen gaat het om activisten in het Amazonegebied.

Of registreer je om te kunnen reageren.