Home

Nieuws 278 x bekeken

Dierwelzijnsorganisaties willen exportstop levend vee uit EU

Amsterdam – De internationale dierenwelzijnsorganisaties willen dat de export van levend vee vanuit de Europese Unie naar Turkije per direct stopt. Dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals filmde diertransporten bij de grensovergang tussen Bulgarije en Turkije. De activisten constateerden dat veel dieren gewond, uitgedroogd, niet goed gevoed en oververhit op transport waren.

De temperatuur in de wagens was gemiddeld rond de 40 graden Celsius. Ook waren veel wagens overladen. Met name de lange wachttijden bij de grens veroorzaakte volgens Eyes on Animals dierenleed. ”Dode dieren werden herladen in de vrachtwagens om de handelspapieren kloppend te houden”, aldus Eyes on Animals.

Begin juli controleerde de dierenwelzijnsorganisatie 44 transporten van schapen en rundvee. De dieren zijn vooral afkomstig uit Oostenrijk, Hongarije, Bulgarije, Griekenland en Letland.
De actievoerders volgden onder andere een rundveetransport van de Nederlands-Duitse transporteur Keus & Mollink uit Almelo. Dit bedrijf werd al eerder beticht van dieronvriendelijk transport. Bij een controle in Turkije constateerden ze dat ook wrak vee werd vervoerd. Eyes on Animals heeft de kwestie op video vastgelegd.

Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw beloofde in april van dit jaar al een harde aanpak van het Almelose transportbedrijf, toen andere misstanden bij het bedrijf werden geconstateerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.